Adevăr pentru mineri

3 min pentru citire

Minerii din Valea Jiului încă mai speră în salvarea locurilor de muncă. Amăgiți de liderii de sindicat înregimentați politic și reprezentanții județului în Parlamentul României, răspunsul venit de la cineva care ne reprezintă în Parlamentul European ne poate lămuri cum stă de fapt situația. Problemele din minerit se știau de mult timp, însă nimeni nu a avut curajul să spună că șansa ca acești oameni să-și păstreze locul de muncă este imposibilă. Vă prezint răspunsul primit în urma unui mesaj în care i-am solicitat domnului europarlamentar hunedorean să-mi expună situația reală a mineritului ținând cont de faptul că suntem parte din Uniunea Europeană.

Bună ziua. Vă mulțumesc pentru mesaj. Așa este, conform deciziei luate de către Guvernul României anul trecut și supuse aprobării Comisiei Europene în privința ajutorului de stat, exploatările miniere Lupeni și Lonea urmează a fi închise până în 2018. Ajutorul de stat acordat de România pentru închiderea celor două mine este de aproximativ 99 mil. EUR. Găsiți detalii la linkul de mai jos. O parte din ajutorul de stat (52 de mil. EUR) va merge pentru sprijinul minerilor disponibilizați și pentru reabilitarea zonelor miniere. Decizia Comisiei Europene nu a fost încă publicată, însă din experiența anterioară cele 52 mil. EUR vor merge atât pentru activități de reintegrare a minerilor disponibilizați în câmpul muncii (cursuri de recalificare, îndrumare profesională, etc.) dar și spre ajutoare directe ca urmare a disponibilizării (salarii compensatorii).

Restul banilor, până la 99 mil. EUR, vor fi folosiți pentru a compensa pierderile de producție estimate ale minelor până la închiderea propriu-zisă.

Cu toate acestea, eu cred că pot fi făcute mai multe lucruri pentru oamenii din zonă. În primul rând cred că Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă ar trebui să inițieze imediat programe de reconversie profesională în parteneriat cu angajatorii din zona pentru a se asigura că minerii care își pierd locul de muncă pot reintra în câmpul muncii cât mai rapid.

Trebuie să țineți cont că prin Programul Operațional Capital Uman țara noastră are alocate 4,3 mld. EUR fonduri europene nerambursabile pentru sprijinirea acțiunilor care vizează combaterea șomajului, reintegrarea profesională a șomerilor, combaterea sărăciei, a excluziunii sociale, etc.

Este doar nevoie ca AJOFM sau autoritățile locale să pună în practică programe viabile, în parteneriat cu angajatorii din zonă, astfel încât oamenii să poată fi recalificați profesional și să își găsească un loc de muncă.

Vă asigur că pe măsură ce forța de muncă se va specializa în anumite domenii tot mai mulți investitori își vor face apariția. Asta pentru că în foarte multe regiuni ale țării, dar în special în Ardeal, m-am întâlnit cu investitori care îmi spuneau că trebuie să caute forță de muncă specializată chiar și la 50-100 de km de sediul fabricii.

Mai mult, pentru cei care vor dori să își inițieze o mică afacere există fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Regional care sprijină cu până la 200.000 de EUR promovarea spiritului antreprenorial, în special la nivelul microîntreprinderilor. Contribuția proprie ar trebui să fie de 10% din valoarea eligibilă a proiectelor. Chiar dacă, să spunem că beneficiarii nu au posibilitatea de a asigura acești 10%, există numeroase împrumuturi bancare care pot ajuta la acoperirea acestei sume. Astfel se poate începe un mic business care la generează de asemenea locuri de muncă.

Îi sfătuiesc pe cei interesați să urmărească în permanență site-ul MDRAP și site-ul fostului Minister al Fondurilor Europene pentru a nu rata vreo lansare de proiecte.

V-am enumerat doar câteva exemple concrete care ar putea contribui la îmbunătățirea situației, însă există multe alte opțiuni care pot fi explorate, inclusiv demararea unor investiții majore de infrastructură (de transport sau energetică) care să genereze locuri de muncă în zonă. ” – a declarat europarlamentarul Siegfried MUREȘAN

Cristina CIUCU

X

Pin It on Pinterest

X
Share This