(Aproape) 45 de minute cu Delia. ”În cel mai sărac oraș din România…” (Un reportaj, de la fața locului, în doar 1001 cuvinte)

5 min pentru citire

Am fost la Petrila să văd recitalul de 1.200 lei pe minut al Deliei. Anul trecut, pe când primar era nemuritorul Păducel, scena era îndreptată cu fața spre Petroșani, în ideea că Soarele, pentru toată Valea, de acolo răsare. Toboganele, imensele baloane plutitoare (cu câte un copil în interior) și trenulețul „Vacanța” erau amplasate în fața bisericii unde slujește părintele Tetileanu. Anul ăsta a fost cu totul altfel. Scena a fost întoarsă (ca semn al respectului datorat de Vasilică – primarul de azi -față de Iliucă – primarul de ieri și de alaltăieri) cu fața spre Taia. Acum toboganele și baloanele plutitoare au fost puse vizavi de biserica înconjurată, de jur împrejur, cu blocuri. Așa e și frumos, un an – la un popă, un an – la alt popă… Trenulețul „Vacanța” a fost tras, anul ăsta, pe linie moartă. Un fin cunoscător al eternului feminin, d. ing. Jurcă (a nu se confunda cu primarul cu același nume) a observat că în Petrila sunt incredibil de multe femei frumoase. (Am observat și noi același lucru tulburător, dar există o suspiciune rezonabilă că unele erau și din Petroșani…) Am văzut, însă, că pentru a le impresiona, la maxim, pe respectivele frumuseți nu trebuie să fii autor de cărți. O serie de tineri plini de mușchi loveau, care mai de care, pentru a-și impresiona prietenele, într-o minge care le măsura, cu exactitate, forța pumnului. Majoritatea aveau un pumn a cărui forță trecea peste 9,00 într-o scală în care maximum era 9,99. E de presupus că aceste minunate frumuseți locale să aibă un viitor luminos și sigur. În sensul că ele vor ajunge doar pe mâini bune și foarte bune…

Petrila, ora locală 22:00

Schimbarea orientării scenei a avut ca efect crearea unui spațiu suplimentar pentru admiratorii Deliei, care s-au urcat direct pe acoperișul de la „Expans”. Noroc că n-au stat mai mult de 45 de minute, că cine știe, Doamne ferește!, ce s-ar mai fi putu întâmpla. Aproape de ora 22:00 s-a terminat spectacolul folcloric. Toți interpreții s-au simțit datori ca, pe lângă ceea ce au cântat, să mai facă o operație foarte la modă pe plaiurile noastre. Ei, în mesajele lor către publicul ascultător, au pupat mâna sau, după caz, dosul primarului pentru că le-a făcut onoarea de i-a invitat să urce pe scenă. Unul dintre ei ne-a făcut, tuturor, confidența că, în drum spre scenă, preț de câțiva zeci de metri, a aflat că mulți oameni din localitatea Petrila sunt dușmănoși și că ar vrea să-i locul primarului. Pe scenă, cântărețul nostru a pus, rapid, lucrurile la punct. „Mulți ar vrea, da` nu-s capabili!” Așa-i! Se face ora 22:00. Prezentatoarea urcă pe scenă și ne anunță că urmează „o vedetă foarte îndrăgită”. De emoție, o femeie bondoacă, între două vârste, leșină pe trotuar, în intervalul cuprins între “Căprioara” și scenă. Lumea îi alertează pe cei din spatele scenei, paramedicii îi pun femeii, în mod operativ, o mască de oxigen, o urcă pe targă și o duc la spitalul din Petroșani. “Vedeta foarte îndrăgită” care urcă pe scenă e maestrul Geo Popa din Petrila. Artistul ne cântă și compoziții de-ale lui și evergreen-uri din repertoriul internațional. Lumea îl aplaudă frenetic. Pe la mijlocul recitalului, Geo ne face o surpriză și ne cântă ultima lui compoziție, pe versurile lui George Țărnea. La final, show man-ul ne-o prezintă pe nemuritoarea lui Lavinia. Cum care Lavinia? Femeia „cu gust de vanilie, în luna aprilie!”

Petrila, ora locală 22:48

E duminică, 18 septembrie, 22 și 48 de minute, ora locală. Delia urcă pe scenă, salută Petrila și ne anunță ce oameni fericiți suntem noi, băștinașii, că nu avem căldurile din București. Drept pentru care, pe toată durata show-ului, nu renunță la parpalacul cu care s-a înveșmântat. Cântă. Îi salută, apoi, și pe cei din dreapta ei, tinerii de pe acoperișul magazinului „Expans”. Îndeamnă publicul să cânte cu ea și face microfonie. Păcat. Va încerca si mai târziu. Cântă și se joacă cu stativul fosforescent al microfonului. „Că dragoste nu e, nimic nu e…” Chitaristul din dreapta ei își schimbă chitara. „Ce are ea și nu am eu…” E ora 23:05. Fata care asigură backing vocal-ul e deranjată de o luminiță verde venită din public și care îi intră direct în ochi. Sunt sesizate, imediat, forțele de ordine. Tânărul e identificat și i se confiscă laserul. Delia îl dojenește părintește pe făptaș, apoi cântă și dansează în jurul microfonului. E ora 23:25. Fatalitate. Delia ne anunță, sadic, că ne apropiem de final. “Da, mamă, sunt beată!” Lumea reia, fericită, refrenul. Petrila nu mai sesizează nici o microfonie.

Petrila, ora locală 23:30

Acele ceasornicelor au ajuns la ora 23 și 30 de minute. Gata. E ora închiderii. Delia își salută, în fugă, spectatorii și coboară rapid scările scenei, îndreptându-se spre mașină. Lumea se înghesuie s-o vadă mai de aproape, să-și facă selfie-uri cu ea și să-i ceară autografe. Aflăm, din gură-n gură, că Diva nu face poze cu pulimea și nici nu dă autografe copiilor. La ora 23 și 40 de minute, poliția se face luntre și punte să facă loc unui microbuz care se îndreaptă, vijelios, spre Târgu Jiu, o localitate la 50 km de Petrila. Acolo locuiește soacra d-nei Delia Matache. Am ajuns acasă. Un fost tipograf, reprofilat taximetrist, m-a înghesuit în mașină, alături de alți clienți mai abili, și așa am ajuns la Petroșani. Aflu că o televiziune locală, care a transmis tot evenimentul de la Petrila, a dat o singură melodie cu Delia. Și-au cerut scuze, pentru că cei din staff-ul Deliei și cei din primăria Petrila așa au negociat. 45 de minute pe scenă și un cântec la televiziunea locală. Fără selfie-uri și fără sesiune de autografe. La radio, meteorologii au anunțat, pentru următoarele două zile, un cod roșu cu ploi, tunete și vijelii. “Plouă, plouă, plouă, vreme de beție/ Să asculți pustiul, ce melancolie…”

Mihai BARBU

sortează după:   cel mai nou | cel mai vechi | cel mai votat
jon
Vizitator

Mai sa fie, ca la zilele Petrosaniului n-or fi fix aceiasi comercianti si datatori cu pumnul in minge, adica fix ce s-a intamplat la Petrila, se intampla de fiecare data si la Petrosani, asa ca nu mai fi rautacios.

Monika
Vizitator

Mihai, mi a placut cum e scris articolul shi nu mi se intampla des. Multumesc pentru o lectura inedita.

Alina Stancu
Vizitator

Bine ziceti domnule Barbu !…

wpDiscuz
X

Pin It on Pinterest

X
Share This