Au înflorit bujorii de munte

1 min pentru citire

Iarna grea,vara frumoasă, spune o vorbă din bătrani.Pe pajiștile alpine petece de zăpada mai zăbovesc încă, nelăsându-se doborâte de focul soarelul de munte. Și totuși zicala bătrânească se adeverește.

Ne-o spune explozia de verdeață nouă ce-a inundat muntele, ne-o spun talangile ce se aștern vesele pe cărări nebătătorite încă. Ne-o spune mai multe decât orice, jarul florilor trandafirii ai bujorilor de munte, înfloriți în tufe dese, dincolo de strânsoarea pădurilor. Smardarul, trandafirașul de munte ori ruja munților, cum i se mai spune în popor – face farmecul acestui sfârșit de vară montană, fie în Parâng, Făgăraș, Bucegi sau Retezat, desfătând privirile înmărmurite de atâta frumusețe revărsată slobod în petale vișini.

Frate cu trandafirul mândru din grădină – regale florilor de la poale- bujorul de munte, își manifestă cu timiditate frumusețea, așa cum fac toate florile de munte. Micuțele cupe stand grămadă pe vârful ramurilor, răspândesc un miros plăcut, discret, dătător de viață. Doar de departe văzut în petele mari de roșu revărsate surprinzător peste fondul verde, bujorii impresionează drumețul neavizat, oferindu-i o satisfacție nouă, neînțeleasă, dar cu atât mai revelatoare, mai plină de farmec.

Gândul zboară la legend, la sângele voinicilor revărsat șiroaie în lupta cu balauri înaripați, porniți în căutarea fecioarelor răpite.

Pentru turistul vechi, bujorul înflorit e o reîntâlnire. O reîntâlnire căutată, dorită și așteptată cu nerăbdare mărturisită.

Acolo sus, în lumea numai de el știută, turistul statornic și pasionat se reîntâlnește în aceste zile cu imagini știute pe dinafară. Își regăsește vigoarea fizică și sufletească. Se reîntâlnește cu candoarea bujorilor înfloriți…

Aurel Dula (1934-1993)

Foto: Dragoș Dula

Pe Dragoș îl mai găsiți și pe:

http://dragosdula.wix.com/photos

X

Pin It on Pinterest

X
Share This