Cutremurul din Italia, văzut prin ochii unui român

3 min pentru citire

Peste 1000 de replici, 278 de  morți, printre care și opt români, 290 de clădiri istorice afectate. Ministerul Afacerilor Externe anunță că sunt și  19 români dați dispăruți.  Așa se arată bilanțul tragic al cutremurului ce a distrus Italia.

Sergiu Balaban Duck, jurnalist la Vocea Străzii, a trăit pe propria piele seismul ce a afectat zona Amatrice și localitățile din jurul ei și a fost unul dintre cei care s-au mobilizat și au avut curajul să pășească printre ruine.

„Vineri, am ajuns lângă Amatrice, localitatea cea mai apropiată de epi14040192_1084913331599007_5151368756660188365_ncentru. Nu se poate ajunge chiar în Amatrice, toate străzile sunt blocate. În schimb, am luat la pas toate localitățile din jurul acestei zone. Am trăit pe pielea mea cutremurul de vineri dimineața, având magnitudinea de 4,8 , care a produs și mai multe pagube și a blocat și mai multe străzi, practic a blocat străzi ce joi erau libere. Accesul în Amatrice este interzis, inclusiv voluntarilor. Nici jurnaliștii, nici polițiștii nu erau lăsați să intre în cursul dimineții pentru că străzile erau blocate și toată lumea își dădea interesul ca să facă practicabile căile de acces”, relatează Sergiu.

Opt români au căzut pradă cutremurului și alți 19 sunt dați dispăruți. Disperarea i-a cuprins pe cei rămași în viață, fiindcă se gândesc la cei ce se află printre dărâmături.

„Am întâlnit o familie de șase români care sunt bine, ei lucrează aici în zona asta și casa lor nu a fost afectată de cutremur. În schimb, un alt român, tot de aici din localitatea asta era disperat, pentru că verișoara lui a dispărut. Eu sunt sigur că femeia se află sub dărâmături, însă nu știm dacă a fost deja identificată sau dacă se află printre  victimele numărate de Ministerul Afacerilor Externe”, mai spune Sergiu.

Mobilizarea de forțe este una impresionantă14054096_1064668433624639_3128185136114134270_n

 

„Toată lumea își dă interesul aici. Faptul că au interzis accesul voluntarilor, până la urmă, îți dă de gândit că își dau tot interesul să facă ceva cât mai profesionist, să se miște cât mai repede. Joi, au scos în jur de nouă persoane care erau încă în viață, deși au trecut zeci de ore de la primul cutremur. Militarii vin la centrele de mobilizare ale pompierilor și voluntarilor, mănâncă, dorm și pleacă înapoi după câteva ore. Fac pe schimburi, acolo sunt niște condiții greu de imaginat. Nu credeam că e chiar așa de grea situația. Autoritățile intervin cu foarte multe utilaje, nici nu știam că există atâtea forțe de intervenție în caz de urgență. Sunt elicoptere care zboară din cinci în cinci minute”, povestește tânărul.

Tensiune și clipe greu de imaginat. Acestea sunt trăirile jurnaliștilor de la Vocea Străzii și Digi 24, pentru care profesia a fost pe primul loc în aceste zile.

14051744_1064668546957961_563451440275627614_n

„Am reușit să ne cazăm foarte greu, am mâncat foarte puțin, am dormit foarte puțin. Hotelurile sunt pline de oameni ce au fost găzduiți, gratuit, în urma cutremurului. Vineri a căzut un acoperiș la câțiva metri de noi, am simțit pe propria piele câteva replici.  Înainte de cutremur parcurgeam acest drum în jumătate de oră, acum am ajuns în șapte ore, fiindcă am ocolit pe o altă rută. Tunelurile și podurile au fost distruse, iar drumurile închise. Când am ajuns, joi seara, vedeam zona Amatrice și ni se făcea pielea de găină. Lumini de la girofaruri și praful ce se ridica de acolo, fiindcă oamenii lucrau și încercau să scoată trupurile celor răniți sau morți dintre ruine. Am întâlnit, vineri dimineața, o coloană de salvatori montani ce au venit din Austria ca voluntari cu zece echipaje canine, care să caute printre ruine”, afirmă Sergiu.

O altă informație transmisă de redactorul de la Vocea Străzii este că în zona unde s-a produs cutremurul există persoane ce ar încerca să fure din locuințele afectate și acesta este unul din motivele pentru care accesul este interzis. Deocamdată nu se cunosc detalii despre cei care sunt acuzați că ar face aceste lucruri.

Vom reveni cu amănunte.

 

 

Iulia Băluşă

Spune tot ce simți și fă întotdeauna ceea ce gândești!

X

Pin It on Pinterest

X
Share This