Declarații complete: Salvamontistă bătută în Straja de un interlop, sub ochii unui jandarm montan

7 min pentru citire

Are 21 de ani și toată viața ei și-a dorit să fie asemeni tatălui, unul dintre cei mai buni alpiniști ai României și salvator montan. A reușit și este salvator montan în cadrul formației Salvamont Lupeni. În noaptea de vineri spre sâmbătă, însă, Miruna Inel a descoperit că, în România lui 2016, în Valea Jiului, poți fi bătută cu pumnii până leșini în fața jandarmilor montani care, deși îți sunt oficial colegi de intervenție, nu te apără. Ba chiar fumează în continuare și beau bere, la masă cu interlopii agresori.

Asta s-a întâmplat în 6 februarie, într-unul din barurile din stațiunea montană Straja. Vocea Străzii a intrat în posesia unei filmări în care se vede cum, la ora 2:30 noaptea, Miruna Inel este bătută cu sete până leșină de un cunoscut bătăuș al Lupeniului, recidivist, Constantin Sorin Palesică, de 33 de ani. La incident asistă pasiv – aflat la aceeași masă cu agresorul – Sorin Moldovan, un jandarm montan aflat în timpul liber.

Tânăra, amenințată cu moartea dacă-l reclamă pe bătăuș

Miruna Inel și-a pierdut conștiența mai multe minute, timp în care cei din bar, în afară de DJ Dinu, angajat al localului, nu ripostează. Și, pentru că a îndrăznit să riposteze, DJ-ul încasează și el câțiva pumni în plină figură, la pachet cu unul dintre chelneri.

Mai mult, când au ieșit afară din bar, se poate vedea într-o altă filmare cum Sorin Constantin Palesică îl amenință și pe unul dintre polițiștii sosiți la fața locului. ”Îți dau somn, să moară mama!”, amenință el.

miruna inel”Acum sunt amețită și mă doare capul. Eram într-un pub în Straja la ziua unui prieten. Acolo se afla un băiat care țipa foarte tare și eu i-am spus, politicos, să nu mai țipe. El s-a enervat și a început să mă agreseze. Mi-a dat o palmă și un pumn în urma căruia am rămas inconștientă. Nu îl cunosc, îl știu doar din vedere”, a declarat Miruna Inel.

Totodată, fata a ajuns mai întâi la spital la Lupeni cu ambulanța, după care a fost transferată la Spitalul de Urgență din Petroșani. Mai spune că îi este teamă să iasă din casă, întrucât individul care a agresat-o a amenințat-o cu moartea, neținând cont de faptul că în barul respectiv se aflau mai mulți martori și erau inclusiv camere de supraveghere.

”Recunosc că acum îmi este teamă să ies din casă. Mă gândesc la amenințările pe care mi le-a adresat. M-a amenințat cu moartea, că nu am voie să zic de el, de ceea ce mi-a făcut”, mai spune tânăra salvamontistă.

Salvamontiștii așteaptă reacțiile oficiale ale Jandarmeriei Montane

Ce spun colegii din Salvamont ai Mirunei? Se declară șocați și precizează că se așteaptă ca jandarmul montan să fie pedepsit.

ovidiu bodeanu”Ce poți să zici despre un individ – nici nu vreau să jignesc animalele, că nu este cazul – cu creier cât nuca, care dă într-un copil, mai ales într-o fată. Ce poți să zici mai mult? E îngrijorător că trăim într-o societate în care fac dreptate ăștia cu creierul mic și cu mușchii mari. Eu aștept să văd oficial o declarație a jandarmeriei. Voi avea și o discuție cu domnul general vizavi de comportamentul jandarmului, e aberant ce s-a întâmplat și e regretabil”, declară Ovidiu Bodeanu.

Întrebarea care se pune acum este cum, în viitor, vor putea participa salvatorii montani la acțiunile de salvare și căutare, în condițiile în care colegul de intervenție asistă pasiv când iei bătaie?

”Eu cred că jandarmul într-adevăr participă la salvări cu menținerea disciplinei și a legilor, nu ca să dea el primul ajutor. Ori ceea ce s-a întâmplat în acel bar ne demonstrează contrariul, adică ei nu se ocupă de partea de aplicare a legii și a disciplinei sau a a siguranței turistului în stațiune, dar vor să facă salvări. Nu îți faci tu treaba, dar vrei să facă treaba altuia. Cei care fac salvări știu ce să facă și fac salvări, iar ei să mențină ordinea și curățenia jegurilor de genul ăsta de prin stațiuni. Aia trebuie să facă ei, chiar dacă ăla e mai mare, e interlop și are relații!”, mai susține Ovidiu Bodeanu.

La rândul lui, Mircea Opriș, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) precizează că va depune o sesizare Jandarmeriei Montane, pentru clarificarea situației.

”Indiferența jandarmului e clară! Adică tu fumezi mai departe! E strigător la cer, fiindcă el e pus acolo să îngrijească de ordine și disciplină, indiferent dacă e în haine militare sau nu. Mi se pare o atitudine complet incorectă. Sunt sigur că acel jandarm o cunoștea pe Miruna și tu să stai așa… asta denotă, nici nu am cuvinte să spun. E incompetență și nesimțire! Să stai tu, jandarm montan, lângă colegul tău, cu care lucrezi… și încă mai și fumezi! Bei bere! Și fata aia e întinsă pe jos minute în șir! Noi vom face sesizare și la Jandarmeria Montană, că nu putem lăsa lucrurile așa”, a declarat Mircea Opriș.

Agresorul a fost reținut

Duminică, Constantin Sorin Palesică a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca luni acesta să fie prezentat în fața magistraților cu propunerea de arestare preventivă. Palesică, de 33 de ani, a fost condamnat, în anul 2007, alături de alți patru indivizi, pentru tentativă de omor, dar a fost eliberat condiționat, în anul 2013.

La stabilirea pedepsei lui se va ține cont și de faptul că este recidivist, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al județului Hunedoara.

”A fost condus (Constantin Sorin Palesică – n.r.) la sediul poliției pentru audieri, urmând a fi luată, probabil, o măsură de reținere în următorul interval. Fata a depus plângere numai ieri după-masă. S-a întocmit dosar penal pentru lovire și amenințare, deci două infracțiuni”, declara, duminică dimineață, Bogdan Nițu.

Între ciocan și nicovală se află Jandarmeria Montană, care în prezent își anchetează colegul ce a asistat pasiv la toată scena.

”Cunoaștem că în cursul dimineții de sâmbătă, la ora 2:30 aproximativ a fost un scandal în clubul pub din Straja. S-au sesizat colegii mei care erau în timpul serviciului, care s-au și deplasat la fața locului, l-au imobilizta pe agresor, l-au identificat, l-au dus la post, l-au sancționat contravențional cu 1000 de lei și l-au predat la Poliția municipiului Lupeni pentru continuarea cercetărilor”, a declarat Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara.

Referitor la comportamentul colegului său, reprezentanții IJJ Hunedoara au precizat că ”s-a dispus constituirea unei comisii pentru efectuarea cercetărilor cu privire la comportamentul subofițerului care se afla în timpul liber în club.În funcție de rezultatele verificărilor urmează să fie dispuse măsurile legale în acest caz. Urmează să vedem exact concluziile, nu putem face presupuneri în acest moment. Pentru a fi dispuse niște măsuri legale va trebui să așteptăm rezultatele acestei comisii. Noi ne dorim să fie cât mai repede posibil, suntem foarte interesați ca concluziile acestei comisii să fie cât mai repede, cât mai complete și cât mai corecte și bine argumentate, probate. Pentru că noi suntem interesați, ca instituție, pentru clarificarea lucrurilor”.

sorin-constantin-palesica5_1Constantin Sorin Palesică este un cunoscut al polițiștilor din Lupeni, petrecându-și vremea mai mult prin închisoare decât în libertate. A fost condamnat în 2007 pentru tentativă de omor asupra unui bărbat din Petroșani. În martie 2006, Lucian Mihăiasă a fost răpit din fața unei televiziuni locale de Palesică și încă doi prieteni de-ai lui, care l-au urcat într-un taxi cu forța, l-au sechestrat și l-au bătut ore în șir cu o bâtă, cu pumnii și pucioarele, iar mai apoi a fost mușcat de câinii de luptă ai agresorilor. Palesică a fost eliberat condiționat în 2013 din Penitenciarul Aiud.

Anamaria SANDA

Anamaria Sanda

Fă ce se cuvine. Câţiva oameni îţi vor fi recunoscători, restul vor fi uluiţi.

X

Pin It on Pinterest

X
Share This