Diaspora. A ieşit un mare fâs. Pentru că mentalitatea.

2 min pentru citire

Am douşpatru de ore de când studiez (mai intens decât în ultimele patru luni) treaba cu voturile din străinătate. Vorbesc cu lumea. Întreb, răspund. Intru Skype de pe şantier (asta-i nouă, dar e tot de-a mea).

De ce, din peste un milion de români rezidenţi aici, numai vreo câţiva s-au înscris în AEP Registrul electoral? Dacă în 2014, doar din Italia votau (în turul doi) peste 90.000 de români, pentru corespondenţă s-au înscris puţin peste zece mii (aproximez, erau vreo 9000 în total, acum două zile)? E uşor. Românii au dubii în privinţa confidenţialităţii voturilor. D-asta, zic mulţi, e mai sigur la coadă. Cu ştampilă. Că li se pierd scrisorile. Sau le vede Ponta votul şi le dă peste şoşoni, îi lasă pesedeul (sau peneleul, după caz) fără case. E mai bine cu haos. Şi cu stat în picioare. Mulţi sunt aici ilegal. Turişti. Alţii, care trăiesc aici regulamentar, au rude, prieteni, vecini, colegi de apartament care lucrează la negru şi de teama unor controale nu vor să declare nimic. În oraşele mari sunt asociaţii, există persoane care-şi permit (am fost cât p-aci să scriu „plătite”) să coordoneze şi să sfătuiască în privinţa modalităţii noi de votare. De acolo (zic eu) şi numărul ăsta de înscrişi, dezamăgitor. În oraşele mici, impactul e altul. Am cunoscut oameni care (nici măcar) nu ştiu de ce şi când se votează. Nici nu i-am mai întrebat de registre şi de formulare.

Legea asta pare departe de dorinţele şi posibilităţile românilor din străinătate. Aşa o văd eu. De ce a avut succes doar în cadrul organizaţiilor şi comunităţilor? Pentru că Diaspora este un grup unit numai în teorie. Am mai zis-o. Şi pentru că ăia care şi-au permis să sfătuiască, n-au făcut-o la fel ca acum doi ani. Nu pentru că Iohannis (nu citiţi în diagonală), că el n-a prostit lumea să iasă la vot. Să nu v-apuce fanteziile, că între manipulare şi mobilizare e diferenţă. Aş fi vrut, mai tare (parcă) o lege care să-i educe p-ăştia (românii de peste tot) să voteze. Nu să o facă şi-n alte feluri, cu birocraţie şi hârţoage şi formulare. Să voteze, atât. Şi s-o facă civilizat şi ordonat. Şi să pregătiţi (nu vouă vă zic, ci ălora responsabili) mai multe secţii de vot. V-aţi complicat degeaba şi aţi sperat la un ditamai boomul în Diaspora. A ieşit un mare fâs. Pentru că mentalitatea.

Sergiu Balaban Duck

Sunt o persoană diferită pentru fiecare om care mă cunoaște. Pe voceastrazii.com din prima zi.

X

Pin It on Pinterest

X
Share This