E pregătită America pentru o femeie președinte?

4 min pentru citire

Mircea Goia a fost miner la Lupeni. În urmă cu 11 ani a ajuns în America, atras de ținutul tuturor posibilităților. Acum locuiește în Phoenix, Arizona și lucrează în industria tehnologiei și internetului. Azi a votat pentru prima dată în calitate de cetățean american. A și scris despre alegeri și despre cine își dorește să fie președintele Statelor Unite ale Americii.

 ”Azi sunt alegeri în America, așteptate de mai toată lumea cu sufletul la gură. Cât despre mine, eu sunt pregătit să am șefă o femeie. De fapt, de când am venit în America acum 11 ani, am fost angajat și am avut șefe doar femei. Cu toate m-am înțeles bine și toate au fost competente în ceea ce făceau. E normal să am încredere că și șefa supremă, dacă va fi aleasă (și eu am crezut că va fi ea cea aleasă de acum cel puțin 6-8 luni), va fi la fel de competentă (e oricum mai competentă decât contracandidatul ei).

 Și de ce nu ar fi? 

 Să fii femeie în ziua de azi nu e ușor. Era mai simplu pe vremuri… devenea femeie, se mărita, era luată în căsătorie de un soț care muncea, ea stătea acasă și avea grijă de casă și de copii, îi creștea, iar avea grijă de casă și de soț și asta era. Tic, tac…viață trecea pentru ea, monotonă și lipsită de dureri de cap.

 Dar o bătaie de cap tot avea femeia, chiar și pe vremuri. Și știm cu toții care e acea bătaie de cap, chiar și bărbatii o intuiesc, deși unii nu o recunosc.

 Bătaia aia de cap era în conștiința ei de ființă umană. Dintotdeauna femeia a știut în sinea ei că poate fi mai mult decât un chip frumos și femeie în casă. Poate și ea fi doctor, fizician, astronaut, luptătoare și comandant de oști, politician și șef de stat, programatoare, femeie de afaceri, regizoare, sportivă etc, în același timp cu a fi mamă și soție. 

 Știa în sinea ei că poate avea și o carieră, nu numai o familie. Dar știa că nu va fi ușor să atingă țelul ăsta. Știa că va trebui să muncească dublu și să se lupte cu prejudecățile, ca să demonstreze că poate, știa că va trebui să fie perseverentă și cu voință aproape extraterestră ca să se impună într-o lume tradițional dominată de sexul puternic.

 De fapt, ce înseamnă sexul puternic? Forță fizică? Dacă da, atunci femeia, prin natura construcției, încă e slabă. Dar mai contează așa mult în ziua de azi forță fizică? Nu prea. 

 În ziua de azi contează mai mult intelectul, pentru că societatea s-a schimbat de așa natură, încât intelectul e mai presus decât forța fizică. În ziua de azi, cel puțin în America, numărul femeilor care își iau diploma de facultate depășește numărul bărbaților. Numărul femeilor, în general, l-a depășit pe cel al bărbaților.

 E normal ca, în timp, femeile să ceară tratare egală. Sunt contributoare la viața asta a noastră în aceeași măsură ca bărbații, acum poate chiar în mai mare măsură. Deși asta poate încă nu se vede clar, pentru că în general o femeie mai mult tace și face, nu prea le vezi să se bată cu cărămida în piept pentru orice.

 Și e timpul pentru bărbați să accepte că puterea (de orice fel) nu mai stă numai în mâinile lor. Trebuie să o împartă. La urmă urmei, suntem pe pământul ăsta împreună și împreună contribuim la propășirea lui (da, sună „propagandist”, dar e realitatea).

 În secolul 20 femeile au obținut multe drepturi, iar unul fundamental e dreptul de a vota (în America femeile au primit dreptul ăsta în 1920). Și de votat au început să voteze. Din ce în ce mai mult, iar în anul de grație 2016 au ajuns să aibă chiar și o aspirantă pentru funcția cea mai mare în America: cea de președinte. Iar funcția de președinte a SUA aduce cu sine și o mare responsabilitate, aceea fiind șefa celei mai puternice națiuni de pe glob (deocamdată). E o responsabilitate de care s-au bucurat până acum 43 de bărbați.

 În 2008 a fost timpul pentru o minoritate de o altă culoare să fie prima oară la conducerea țării care acum 100-200 de ani a fost cea care a ținut-o în sclavie (unii nu au putut înghiți asta, fiind încă cu mintea în trecut). În 2016 e timpul pentru o femeie. În 2020 sau 2024 poate va fi timpul pentru o altă minoritate (latino) să aibă un reprezentant la funcția supremă.

 Poate voi trăi momentul când voi vedea și în România o femeie luând cârma țării. Pe mine personal nu mă deranjează deloc treaba asta. Poate vedem că și în Rusia și China se va întâmpla același lucru (în India și Marea Britanie s-a întâmplat mai demult). Sper să se întâmple și în Republica Moldova asta (ei având turul 2 al alegerilor curând).

 Să ieșim la vot, zic!”

Mircea GOIA

X

Pin It on Pinterest

X
Share This