George Bologan, ambasadorul României în Italia, despre situația românilor afectați de cutremur

2 min pentru citire

George Bologan, ambasadorul României în Italia, a vorbit, pentru Vocea Străzii, despre modul în care vor fi ajutați românii afectați de cutremurul care a avut loc în urmă cu câteva zile în zona Amatrice.

Vocea Străzii: Cum v-ați organizat și ce urmează pentru toți românii care au fost afectați în zona Marche, Umbria, Lazio și pentru victime?

George Bologan: După cum știți, Ambasada României în Italia s-a mobilizat cu două echipe pe teren: o echipă a Consulatului de la Bologna și o echipă a secției consulare a ambasadei de la Roma. Am venit astfel în întâmpinarea oamenilor, în special pentru cei care nu mai aveau documente de identitate, pentru că și le-au lăsat în case. De aesmenea, prezența noatsră aici a fost un gest de solidaritate, un gest care a fost o expresie a dimensiunii umane. Am venit inclusiv cu propuneri concrete, prin ceea ce am putut să facem, respectiv transportul celor care au solicitat să se deplaseze de la Amatrice la Roma. De asemenea, după cum se știe, Ministerul de Afaceri Externe va suporta repatrierea corpurilor neînsuflețite.

Totodată, subliniez că echipele noastre sunt în continuare pe teren. De astăzi avem și sprijinul altor doi colegi din Ministerul Afacerilor de Externe și doresc să mulțumesc colegilor mei din minister pentru susținerea pe care ne-au oferit-o, pentru atenția cu care au urmărit tot ceea ce se întâmplă și pentru promptitudine. Am oferit un exemplu, că lucrurile funcționează în astfel de situații și nu numai. De asemenea, doresc să mulțumesc deopotrivă cabinetului premierului, Guvernului și Administrației Prezidențiale, care au fost permanent alături de echipa ambasadei.

Vocea Străzii: Ce se întâmplă cu românii care au rămas fără case? Sunt români care și-au cumpărat case aici. Sunt ajutați de statul italian sau de statul român?

George Bologan: Există, din câte știu, un proiect din partea statului italian de  a veni în întâmpinarea unor situații ca cele pe care le-ați descris. De asemenea, astăzi,  împreună cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, vom afla din taberele unde sunt români și vom discuta cu ei, evaluând ceea ce se poate face. Știu că există disponibilitate din partea Guvernului de a veni în întâmpinarea acestor persoane care au suferit nu doar pierderi materiale sau traume. Au suferit pierderi omenești.

Vocea Străzii: Există printre răniți și români fără documente? Ce se va întâmpla cu ei? Vor fi ajutați de cineva?

George Bologan: În acest moment nu avem nicio informație de acest gen.

Sergiu Balaban Duck

Sunt o persoană diferită pentru fiecare om care mă cunoaște. Pe voceastrazii.com din prima zi.

X

Pin It on Pinterest

X
Share This