Mihai Macarie – în top 10 informaticieni ai lumii

5 min pentru citire

Mihai Macarie, elevul olimpic de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani a cucerit America. Acesta, împreună cu alți doi elevi din țară au reprezentat România la Campionatul Mondial Microsoft Office. Elevul spune că încă nu a trăit visul american pe deplin, fiindcă s-a clasat pe locul nouă în lume ( ca utilizatori ai pachetului Microsoft Office 2010) și își dorește să fie mai bun de atât. Mihai spune că această vacanță a fost una destul de aglomerată pentru el, iar la anul îl așteaptă examenul de Bacalaureat.

Vocea Străzii: Ai parcurs etapa finală Campionatului Mondial Microsoft Office în America, cum a fost această experiență pentru tine?

Mihai Macarie: Participarea la Microsoft Office World Championship 2016, care a avut loc în Orlando, Florida, USA a fost experiență de neuitat, în ciuda faptului că nici unul dintre cei trei reprezentanți ai României nu s-a clasat pe primele trei locuri. E clar că asiaticii sunt cei mai tari la acest capitol, deoarece au luat 15 din cele 18 premii.

După mai mult de douăzeci de ore de zbor, am aterizat la Tampa,  pe coasta de vest a Floridei, Statele Unite ale Americii, o stațiune la Oceanul Atlantic, lângă Golful Mexic. Aici ne-am odihnit prima noapte și a doua zi am vizitat Kennedy Space Center, de la Cape Canaveral (https://www.kennedyspacecenter.com/), în drum spre Orlando. A fost prima întâlnire cu  istoria NASA, a tot ce au făcut americanii în materie de explorare a spațiului cosmic.

Vocea Străzii: Povestește-ne cum ai fost primit, ce impact a avut pentru tine această călătorie?

Mihai Macarie: La Orlando am fost primiți foarte bine, într-un complex hotelier Hilton, din care nu a lipsit nimic legat de confortul nostru. Am fost uimit de amabilitatea americanilor, de la aeroport până la personalul și echipajul de bord al avioanelor cu care am circulat, apoi cu organizatorii concursului, impresionat de cât de ușor se poate comunica cu ei, pentru că sunt foarte deschiși în relațiile interumane.

Vocea Străzii: Te-ai aflat printre geniile informaticii din toată lumea, care a fost senzația?

Mihai Macarie: Printre concurenți am întâlnit și adolescenți foarte veseli și sociabili, dar și persoane mai reținute în relațiile cu ceilalți. Miza concursului a fost foarte mare, fiind vorba de premii de mii de dolari, plus oportunitatea acceptării la universități de prestigiu din SUA, cum ar fi MIT. Mi-am făcut și prieteni noi, mai ales în ziua de după concurs, când a fost vizita la Disneyland. În toiul concursului, normal că s-a simțit tensiunea concurenței la nivelul cel mai ridicat posibil, doar a fost o competiție de nivel internațional. Proba de concurs a durat o oră sau mai puțin, pentru că a contat mult să rezolvăm problemele într-un timp record.

Sincer, am fost dezamăgit că nu am luat și eu un premiu, dar sunt hotărât să mai încerc o dată și anul viitor. În clasamentul internațional, mă regăsesc pe locul 9, deci în top 10, ca să zic așa.

Vocea Străzii: Ce te-a impresionat în America?

Mihai Macarie: Legat de ce m-a impresionat în America, pot să afirm încă o dată că am fost plăcut surprins că americanii sunt oameni foarte deschiși comunicării și de modul în care te fac să te simți în mediul tău, chiar dacă nu ești acasă, în țara ta. Apoi au fost vizitele la NASA, la Kennedy Space Center (https://www.kennedyspacecenter.com/), la  Jet Propulsion Laboratory California Institute of Technology  ( http://www.jpl.nasa.gov/),  la CALTECH, unde am văzut materializate multe din pasiunile și visurile mele.

14139439_1191483620904871_1363861987_o

Vocea Străzii: Ți s-au schimbat perspectivele de viitor după această experiență?

Mihai Macarie: În ce privește perspectivele de viitor, nu s-a schimbat nimic față de ce era preconizat în prealabil. Pasiunile mele sunt aceleași : programare, electronică și aviație și aș vrea să le combin în formarea mea profesională. Pentru asta, după susținerea examenelor SAT, voi aplica la mai multe universități din SUA și sper să mă și accepte unele dintre ele. Important pentru mine este să obțin și finanțare pentru studii, deci trebuie să obțin punctaje mari la aceste examene, chiar maxime ar fi de dorit. Acum sunt în toiul pregătirilor, pentru că examenele SAT vor fi în octombrie și noiembrie.

Vocea Străzii: Care sunt obiectivele tale pentru viitor, acum, după ce ai ajuns unde ți-ai propus?

Mihai Macarie: Deci am avut o vacanță încărcată. Dar sunt obișnuit să lucrez în vacanțe, pentru că am deja două internship-uri la BCR ( deci și ultimele două vacanțe am lucrat ). Acum, măcar, mi-am deschis puțin mai mult orizonturile : am fost la o școală de vară în UK și la concursul din SUA, care a necesitat o pregătire destul de serioasă.

Vocea Străzii: Ce ai schimba la învățământul din România, după ce ai văzut ( sau ți-au povestit) cum învață alți adolescenți?

Mihai Macarie: Despre învățământul din România, pot să spun că ar trebui să fie mai aplicat pentru piața muncii. În restul lumii, învățământul răspunde cererilor de pe piața muncii. Acolo se știe clar ce vrea angajatorul și tinerii sunt pregătiți practic pentru ce-și doresc din punct de vedere profesional. O fostă colegă de clasă din gimnaziu este elevă în Germania și face deja practică într-un birou de contabilitate, unde este și retribuită cu 10 euro pe oră ( și este elevă încă).

Deci ar fi suficient ca să se pună bazele unei culturi generale în gimnaziu, iar la liceu disciplinele de studiu să corespundă mai bine specializării și profilului ales de elevi. Iar pentru învățământul universitar un exemplu ar fi cel din SUA, unde ești admis într-un mod holistic : nu neapărat o notă îți hotărăște soarta, pentru că acolo contează CV-ul tău întreg. Apoi un consilier stabilește de comun acord cu studentul ce cursuri și programe îl interesează, i se potrivesc și așa poți să te formezi în domeniile care te interesează (acolo nu se merge strictomodo pe aceeași programă general valabilă pentru toată lumea ). Învățământul te formează conform cu aptitudinile tale, pentru că așa dai,apoi, randament maxim în profesia ta.

Interviu realizat de Iulia BĂLUȘĂ

 

 

Iulia Băluşă

Spune tot ce simți și fă întotdeauna ceea ce gândești!

X

Pin It on Pinterest

X
Share This