(P) Marius Sanfirișca, ALDE: ” Am fost în locuri în Valea Jiului în care oamenii trăiesc ca într-o țară de mâna a treia”

5 min pentru citire

img-20161116-wa0004Marius Sanfirișca este om de afaceri în Deva. În urmă cu aproape doi ani, a fost cel care a fost fondatorul ALDE în județul Hunedoara, iar acum răspunde de Valea Jiului. Este o zonă care-l provoacă. Să caute soluții, să-i convingă pe oameni că partidul din care face parte chiar are puterea de a-i ajuta, de a le asigura un trai mai bun, căci asta își dorește fiecare alegător. Marius Sanfirișca a vorbit, pentru Vocea Străzii, despre speranțe, așteptări și Valea Jiului.

Vocea Străzii: Sunteți responsabil de Valea Jiului. Cum este privit ALDE aici?

Marius Sanfirișca: Valea Jiului e aparte. Este o zonă cu un potențial economic și turistic extraordinar, însă aproape distrusă de interesele politicienilor. Ce spun oamenii din Valea Jiului de ALDE? Sincer, se luminează la față când aud de partidul domnului Tăriceanu. Oamenii nu au uitat că în mandatul de premier al domnului Călin Popescu Tăriceanu au dus-o bine. Sunt mulți cei care mi-au spus că speră ca ALDE să fie la putere și au încredere în noi, datorită locomotivei care este fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu.

Vocea Străzii: Care este scorul pe care sperați să îl obțineți?

Marius Sanfirișca: Partea aceasta e puțin mai delicată, aș putea spune. Suntem un partid tânăr. ALDE Hunedoara a luat ființă pe 19 iunie 2015. Are doar un an și șapte luni și luptă cu partide mari, vechi. Cu toate acestea, avem șanse de a deveni al doilea partid politic în județul Hunedoara, iar obiectivul nostru este să scoatem un scor format din două cifre.

Vocea Străzii: Care este categoria de oameni pe care sperați să o convingeți să vă voteze?

Marius Sanfirișca: Noi sperăm să convingem cât mai mulți oameni, de la tinerii care au arătat că nu au încredere în politicieni, până la pensionari. Vrem să-i convingem și pe adevărații liberali, care cred în valorile liberale, însă nu mai cred în PNL. La ora actuală, PNL este un partid pestriț, în care se regăsesc oameni ce provin din PSD, PDL, UNPR și PRM, fiecare venind cu tarele din formațiunile politice din care au făcut parte de-a lungul vremii.

Vocea Străzii: Să ne întoarcem la zona de care trebuie să vă ocupați dumneavoastră. Care sunt problemele oamenilor din Valea Jiului?

Marius Sanfirișca: Oamenii din Valea Jiului nu mai cred în clasa politică. Sunt atâția politicieni care i-au mințit de-a lungul vremii! Aici mai adăugăm șomajul crescut, lipsa locurilor de muncă, vârstnicii care au pensiile foarte mici și trăiesc de pe o zi pe alta. Sunt zone în Valea Jiului în care oamenii nu au apă. Nu au electricitate! Nu au căldură în case pentru ei și copiii lor, deși stăm pe un munte de cărbune, pentru numele lui Dumnezeu! Am fost în locuri în Valea Jiului în care oamenii trăiesc ca într-o țară de mâna a treia. În 2016, în România, într-o țară cu pretenții mari. Lucrurile astea trebuie schimbate! Și foarte mulți tineri sunt plecați în străinătate sau în afara Văii Jiului. Spun mulți că aici nu au ce să facă, fiindcă Valea Jiului va muri.

Vocea Străzii: Și cum poate un politician să rezolve astfel de probleme? Care ar fi proiectele care ar putea ajuta Valea Jiului să crească?

Marius Sanfirișca: În primul rând, avem nevoie de oameni RESPONSABILI. Care să nu coboare în mulțime doar în mijlocul campaniilor electorale, iar după aceea să ne sfideze din scaunele călduțe din Parlament, în timp ce sforăie sau joacă table. Noi, politicienii, dacă vrem să fim aleși de oameni și dacă vrem încrederea lor, trebuie să interacționăm constant cu oamenii. Să le vorbim simplu, nu să le povestim despre proiecte sforăitoare în care nici noi nu credem, doar, doar vom fi votați. Cum ar putea să crească Valea Jiului? Prin crerea de noi locuri de muncă, prin programe adevărate de reintegrare a celor rămași fără locuri de muncă, prin recalificări pe domeniile de activitate cerute pe piața muncii. Mai putem vorbi de învățământul dual, despre reînființarea școlilor profesionale de meserii. Și, desigur, putem vorbi despre sprijinirea turismului din zona Văii Jiului și a sporturilor care se pot practica în zonă. Poate mă repet, dar avem nevoie de proiecte adevărate, pentru o zonă absolut minunată, care ar putea aduce miliarde la bugetele locale. Asta dacă toate aceste proiecte de dezvoltare nu ar da bine doar pe hârtie. Dar eu, Mariusa Sanfirișca, nu vreau ”să dau bine doar pe hârtie”, ci voi pune umărul la realizarea acestora. Istoria mea arată ce fel de om sunt!

Vocea Străzii: Ce ar mai fi de făcut pentru minerit?

Marius Sanfirișca: Retehnologizarea celor patru mine și sprijinirea celor cu inițiativă pentru a deschide societăți care să producă pentru industria mineritului tot felul de consumabile (începând de la materiale de construcții pentru subteran, până la echipamente de protecție, deschiderea de muzee care să oglindească fiecare etapă a mineritului. Și ar mai fi susținerea mineritului de la bugetul de stat subvenționat.

Vocea Străzii: Concret, care ar fi proiectele pentru turism?

Marius Sanfirișca: Eliminarea taxelor care sufocă mediul de afaceri, legi mai aspre care să pedepsească munca la negru, creșterea salariului minim, modificarea sistemului de acordare a ajutoarelor sociale, modificarea Codului Muncii, eliminarea taxelor pentru muzică, cinci la număr.

Vocea Străzii: După 11 decembrie, ce veți face în plan politic? Un rezultat sub așteptări v-ar descuraja?

Marius Sanfirișca: Dimpotrivă! Nu. Aș analiza greșelile pe care le-am făcut și aș încerca să fiu mult mai pregătit pentru următoarele provocări. Voi continua să fac politică. O politică dreaptă, pentru oameni, fără minciuni, fără subterfugii, pentru ca oamenii să aibă de unde alege, să vadă că mai sunt și altfel de politicieni. Buni, interesați real de binele lor.

Vocea Străzii: Unde va fi Marius Sanfirișca peste 10 ani în plan politic?

Marius Sanfirișca: Unde credeți că voi fi? În ALDE, desigur. Într-o echipă unită, alături de colegii care vor dori să continue acest proiect.

Anamaria Sanda

Fă ce se cuvine. Câţiva oameni îţi vor fi recunoscători, restul vor fi uluiţi.

X

Pin It on Pinterest

X
Share This