Pașii către o nouă explozie. Mina Lonea – un pericol pentru angajați ( Partea I)

2 min pentru citire

”Pericol de explozie la Mina Lonea”. Acesta este mesajul unui miner care se simte neputincios în fața unor șefi ce nu iau în considerare situația din subteran și sunt preocupați doar de planul de restructurări.

„La Mina Lonea din trei abataje existente, două sunt cu probleme de gaze. Pe unul se încearcă menținerea lui sub control prin instrumentare cu azot, iar pe celălalt cu înnămolire, în tot acest timp, șefii pensionabili, în loc să se ocupe de probleme, se ocupă cu întocmirea de liste pentru restructurare, dar ei vor să rămână”, povestește un miner.

Plecând de la aceste informații, transmise cu disperare de către un simplu muncitor, încep să documentez subiectul. Aflu că abatajul cu probleme este abatajul numărul 34, că gazele pătrund până la abatajul numărul 35 și că situația este scăpată de sub control, existând riscul unei explozii.

Am contactat și directorul, pe Gabriel Petrescu, care, arogant, a început să-mi spună că nu am niciun motiv să-l sun. Unu – pentru că îl sun pe numărul personal și doi pentru că CEH-ul are purtător de cuvânt, fiindcă că el nu are voie să spună nimic. Conduce o mină, l-am întrebat despre obiectul lui de activitate, nu despre cum se trage cu arcul sau dacă e Peter Pan să poarte pe umăr o tolbă cu arcuri (ironic vorbind). Ar trebui să poarte pe umăr responsabilitatea vieților unor oameni.

„Mai mult, toți inginerii șefi, liderii de sindicat, directorii au condițiile de pensionare îndeplinite, dar nu vor să plece, preferă să dea afară oamenii care mai au până la pensie, dar ei să rămână. Îl avem pe directorul Petrescu – 47 de ani, Răscolean – 47 de ani, Hurez – 50 de ani, Gaiță – 47 de ani, Păduraru – 46 de ani, Stoica – 46 de ani, Duma- 47, Bălănescu – 47 și lista poate continua. Problema e că sub conducerea lor, Mina Lonea a ajuns să producă, de la 900 de tone pe zi la 600 de tone pe zi cu același număr de lucrători, iar acum din trei abataje, două sunt cu probleme mari”, mai spune bărbatul.

L-am sunat și pe Cosmin Chiuzan, directorul Complexului Energetic Hunedoara, însă fără niciun răspuns.

Ulterior am încercat să iau legătura cu cineva care se ocupă de comunicare în cadrul CEH, dar răspunsul a fost că programul se încheie la ora 15:00, iar eu am sunat la 16:00 fără câteva minute.

Pe lângă faptul că inginerii ce au condiții de pensionare și care, culmea, se ocupă de restructurare sunt consilieri PSD în CL Petrila. Vorbim aici despre inginerul șef producție Radu Răscolean și de inginerul șef Sănătate și Securitate în Muncă – Eugen Duma.

Va urma. . . 

Iulia BĂLUȘĂ

 

 

 

Iulia Băluşă

Spune tot ce simți și fă întotdeauna ceea ce gândești!

sortează după:   cel mai nou | cel mai vechi | cel mai votat
miner batran
Vizitator

RAUTACEOSI MINERII ,cred ca dl pietrescu ar trebui sa fie director pe viata ,cin a mai amenajat in istoria mineritului un loc unde sa fie tinuta berea la rece pt mineri ,? care director a mai lasat mineri sa intre cand vor sa iasa cand vor ,fara a cere explicati ? a mai fost cineva care sa aprobe ITA cu lunile celor care vor sa mearga la munca in Germania ? Sa aprobe invoiri retro ,si multe alte facilitati ?

jiji copereala
Vizitator

batrane , asta nu era miner suta la suta, le stia prea bine pe toate cu subiect si predicat, banuiesc ca tot unul din sistem care are de’a face cu conducerea, si apropo de director le ca-m ” umfli”.

wpDiscuz
X

Pin It on Pinterest

X
Share This