Reportaj, după potop, în Triunghiul Bermudelor. Uscate la soare, mai sus de etajul 2

2 min pentru citire

13689696_922552941207499_960271967_nAm fost cu Milu Vladislav, colegul meu din consiliul local, la inundațiile din Aeroport. Am mers la fix. Punct ochit, punct lovit. De fiecare dată, apa se adună într-un loc binecunoscut, mărginit de blocurile 48, 50 și 52 de pe strada Aviatorilor. Acolo e, pentru noi, cei din Petroșani, un fel de Triunghi al Bermudelor. E un loc transmis din generație în generație ca să știe toată lumea cum apa, ca un bivol negru, e mai tare decât oamenii puși s-o îmblânzească și s-o canalizeze, indiferent de debitul ei. 

Canalizarea actuală e una moștenită și ea nu poate prelua debitul de apă provenit de la o ploaie mai serioasă. De fiecare dată se acționează la fel. Se scot capacele de la gurile de canal  (prinse temeinic să nu le disloce, în intervalul dintre două inundații, amatorii de fier vechi) pentru ca viitura să fie preluată direct din cer. Altă viitură, cea de pe drumul național, e împiedicată să intre în Aeroport de câțiva saci de nisip, așezați unul după altul. Ei au rolul să oprească apa să n-o ia, cumva, la vale pe traseul binecunoscut.

De astă dată, oamenii din zonă erau “fericiți”. Apa nu le-a mai inundat apartamentele pe care au încercat să le refacă cu cei 3.000 lei de căciulă primiți de la primărie. Soluțiile primăriei sunt de fiecare dată soluții de avarie. Ele sunt luate de azi pe mâine și au prostul obicei să țină tot atât de puțin. Prevăzători, de teama codurilor galbene și portocalii, oamenii își usucă bermudele și rufăria pe sfori întinse mai sus de etajul doi iar încălțările și le aruncă peste firele întinse între doi stâlpi de curent. Nici terenurile de baschet cu un singur coș (care rețin apa ca un burette) nu sunt o soluție. Nu mai fac față…

“Eolian Energy” e superbă dar nu acționează deloc la sfârșit de săptămână. Mâlul adus de ape o așteaptă, răbdător, pe trotuarele din capătul Aeroportului. În parcările destinate persoanelor cu handicap parchează mașini de mașini. Pe una am identificat-o chiar noi. În rest, între două viituri, viața în Aeroport se desfășoară normal. La ora 13, săracii din cartier îl așteptau pe părintele Tănase de la Biserica “Sfânta Varvara” să le binecuvânteze masa de prânz, oferită gratuit de parohie. . Peste drum, “El Nino” a lăsat, pe zidurile unui bloc din zonă, un mesaj extrem de vizibil pentru consumatorii de droguri.  Citez: “Apropo de droguri. Câteodată mă răstoarnă dar totodată îmi țin creierul să nu adoarmă.” E clar că, în Petroșani, multă lume plătită să nu doarmă, doarme în loc să acționeze. E de datoria noastră să luăm taurul de coarne. Fiind o operație destul de delicată, vă așteptăm să fiți alături de noi….

Mihai BARBU

Iulia Băluşă

Spune tot ce simți și fă întotdeauna ceea ce gândești!

X

Pin It on Pinterest

X
Share This