Restructurări cu scântei la Mina Lonea

2 min pentru citire

Restructurările de personal de la Mina Lonea sunt, în acest moment, mărul discordiei dintre conducerea pensionabilă și minerii ce mai au câțiva ani până ating vârsta de pensionare. Oamenii spun că cei din conducere țin și cu dinții de posturi și că nu-i interesează dacă vor pleca cei care nu au încă vârsta de pensionare.

„La Lonea, conducerea pensionabilă cheamă angajații și îi forțează să se treacă pe lista de restructurare, chiar dacă unii nu au condițiile de pensie, spunându-le că o să se desființeze posturile pe care activează. Directorul și toată conducerea au condițiile de pensionare, dar fac orice ca ei să rămână. Mai mult, nu îi interesează să rezolve problema abatajului 34”, povestește un miner căruia îi vom spune Ion, pentru a-i proteja identitatea.

Activitatea minieră – în continuă scădere

Dacă Mina Lonea era una dintre exploatările miniere din care se scoteau în jur de 900 de tone de cărbune pe zi, acum prosperitatea ei a scăzut.

„Am ajuns să dăm „imensa” cantitate de 300 de tone de cărbune pe zi, dar directorul spune că nu e nimic.  El va rămâne și nu se teme de restructurare spunând că actualul director general a fost ucenicul lui și că îi este oarecum dator și chiar dacă nu dă nicio tonă de cărbune, el va rămâne”, spune minerul.

Pe lista de restructurare se regăsesc 59 de persoane, ce trebuie să plece. Potrivit minerilor, acest număr a fost dat de director fără a face o analiză de  personal pentru a vedea care sunt nevoile fiecărui sector în parte.

„Sunt sectoare unde este nevoie de personal, iar personalul de care crede directorul că se poate lipsi se putea redistribui. Dacă ar pleca toți care au condițiile de pensionare la cerere, nu ar fi nevoie de nicio restructurare”, mai spune bărbatul.

Liderul de sindicat, Adrian Jurca, confirmă spusele minerului și precizează că situația este una îngrijorătoare. Cei care nu au vârsta de pensionare și ajung să fie dați afară beneficiază doar de ajutor de șomaj și de plăți în completare, timp de doi ani de zile. Dacă ei mai au încă trei sau patru ani până la pensie, vor fi nevoiți să își caute loc de muncă, iar dacă nu vor găsi vor fi asistați social.

Iulia BĂLUȘĂ

Iulia Băluşă

Spune tot ce simți și fă întotdeauna ceea ce gândești!

X

Pin It on Pinterest

X
Share This