Retezat SkyRace – cursa la înălțime continuă

2 min pentru citire

Peste 800 de oameni vor alerga printre nori în acest week-end. Competiția de skyrunning – Retezat SkyRace Intersport se află la a cincea ediție. În acest an sunt cu 200 mai mulți sportivi înscriși față de anul trecut, iar organizatorii spun că a fost doborât și recordul de participanți din străinătate.

Anul 2016 este anul elitelor skyrunning-ului din România. Printre aceștia se regăsesc Paul Constantin Pepene, campion mondial la schi alpin,  Robert Hajnal, Andrei Preda, Cătălin Atănăsoaie, Daniel Stroescu, Iuliana Stroescu, Gianina Tănase, Ingrid Mutter, dar și alți sportivi cu potențial.

 „Anul acesta, din păcate, nu avem printre participanți nume mari din străinătate, deoarece în același timp se desfășoară și Campionatul Mondial de Alergare Montană pe lungă distanță și campionatele naționale ale Italiei și Spaniei la skyrunning. Concursul merge înainte, avem ca participanți sportivi din Germania, Franța, Spania, Statele Unite ale Americii, Serbia, Ungaria, Portugalia”, a declarat, pentru Vocea Străzii, Radu Milea, unul dintre organizatori.

Județul Hunedoara se remarcă și în acest sezon prin dificultatea traseului, unde concurenții au de parcurs creasta montană colțuroasă la 2000 de metri altitudine, sunt nevoiți să treacă pasaje dificile și să execute urcări grele și coborâri foarte tehnice.

10410364_996315873754614_4585327418985803638_n

Deliciul și unicitatea competiției sunt definite de trasee. Acestea sunt o îmbinare între forestier, potecă de trail, creastă calcaroasă cu urcare – coborâre tehnică ce reprezintă o adevărată provocare pentru alegători.

Aceștia vor avea de parcurs în funcție de cursa pe care au ales-o: traseul Custura, care este cel mai lung traseu are 28 de kilometri și 2.300 de metri diferență de nivel și este foarte dificil din punct de vedere tehnic, foarte multă stâncă, urcări abrupte, coborâri abrupte. Traseul Buta are 22 de kilometri și 1.300 diferență de nivel, fiind cam jumătate din Custura, deoarece nu este atât de dificil tehnic.

Traseul Valea Mării este un fel de cursă populară are șapte kilometri și 300 de metri diferență de nivel și este pentru cei care vor să admire peisajul din Retezat.

„Singura diferență, față de anul trecut, este că duminică nu vom avea traseu de orientare, ci va avea loc cursa copiilor. Am invitat copii din Valea Jiului să alerge pe o distanță de un kilometru. Va fi o competiție interesantă, fără taxă de participare, vor fi premii, medalii, pentru a-i încuraja pe cei mici să facă mișcare”, mai spune Radu Milea.

Concurenții vor lua startul, sâmbătă dimineața, la Complexul Turistic Cheile Buții, un loc special din spatele căruia se înalță Retezatul Mic. Printre premiile ce se vor acorda în cadrul acestei competiții se numără și titlurile de cel mai bun alergător din Valea Jiului și cea mai bună concurentă din Valea Jiului. În urma acestui concurs vor fi donate spre Casa de copii din Uricani, alimente din partea organizatorilor competiției.

Ideea de a organiza un astfel de concurs în munții Retezat a pornit în anul 2012 de la un cunoscător al Retezatului, Lucian Al Mării, ce și-a dorit să promoveze frumusețea munților și mișcarea la nivel internațional. Ulterior, o întreagă echipă a pus umărul la realizarea traseelor, unde sâmbătă vor păși peste 800 de sportivi profesioniști și amatori.

Iulia BĂLUȘĂ

Iulia Băluşă

Spune tot ce simți și fă întotdeauna ceea ce gândești!

X

Pin It on Pinterest

X
Share This