Să salvăm oameni! Da` cu televiziunea lângă noi.

2 min pentru citire

O știre a făcut înconjurul redacțiilor de ieri încoace. 30 de turiști au fost salvați din Parâng. Adică au fost însoțiți de jandarmi, salvamontiști, drumari, primar și, bineînțeles, de presa chemată la fața locului, pe drumul care duce din stațiune către Rusu.

Dacă nu știați, în Petroșani, primarul – Tiberiu Iacob-Ridzi –  nu se dă jos din pat dimineața până nu are două sau măcar trei poze cu hărnicia ce-l copleșește peste zi. Și e gospodar omul, bre! Sapă gropi, plantează pomi, face cumpărături, se plimbă pe munte, salvează oameni și face sarmale pentru copiii bătuți de soartă de sărbători. Mai trebuie să împletească ciorapi pentru Moș Crăciun și să dea cu mopul, în cinstea amintirii fostei prietene de familie Elena Udrea, cea care croșeta și spăla pe jos în direct în vremuri de tristă amintire pentru țara noastră.

Gesturi de mare omenie. Și toate, doar în prezența aparatelor de fotografiat, ca să vadă poporul ce l-a ales că primarul muncește de trăsnește. Numai la binele petroșănenilor se gândește și nici nu-i dă prin cap că zilele astea suntem în plină campanie electorală.

Da, în Parâng au fost cabluri rupte. Da, a nins. Și da, a fost vânt, deci muci, gheață, frig. Dar în niciun caz acei oameni nu au fost în pericol de moarte, în așa fel încât să apară toată floarea salvării de pe munte, cu Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroșaniului, în frunte. Care mai apoi s-a fotografiat glorios cu toți și s-a pus pe Facebook.

Dincolo de această campanie de promovare deșănțată, să ne amintim și altele: Parângul moare. Aproape jumătate din cabanele stațiunii sunt scoase la vânzare. Instalațiile funcționează doar când au chef angajații primăriei să le dea drumul, în vreme ce operatorii de turism își plâng în pumni și blesteamă autoritățile care-și bat joc de munca lor. De agoniseala lor de-o viață. Fiindcă ei, operatorii de turism, nu lucrează cu bani publici și nu-și permit să jongleze cu sume imense cum a făcut-o Ridzi de-a lungul anilor.

Parângul, în toată splendoarea lui, are nevoie să fie salvat. De Ridzi și ai lui.

Anamaria Sanda

Fă ce se cuvine. Câţiva oameni îţi vor fi recunoscători, restul vor fi uluiţi.

X

Pin It on Pinterest

X
Share This