Și în acest an deszăpezirea Petroșaniului se va face tot cu „Energia vântului” din Hațeg. Cu 5 lopeți, 5 târnăcoape, 5 unelte de spart gheața, două tractorașe și câteva utilaje…

2 min pentru citire

La ultima ședință a Consiliului local din Petroșani, din 27 octombrie a.c., dl. Adinel Vișan și d-na Rogobete Melinda au prezentat un „Plan operativ de acțiune pentru iarna 2016-2017 în municipiul Petroșani”. Așa am aflat că dacă va fi „lunecuș (polei)” în Petroșani, acesta va fi combătut, pe străzile principale, în 3 ore de la semnalarea fenomenului. Cei de pe străzile secundare vor trebui să aștepte 5 ore. (Adică până se va ivi și Soarele deasupra Văii…)

Dacă va ninge slab (așa, cam de vreo 5-6 cm) zăpada va fi evacuată în 6 ore (circa un cm pe oră!) dacă aveți norocul să locuiți pe străzile din centru. Străzile secundare trebuie să aștepte 8 ore pentru ca zăpada să dispară. La o zăpadă de peste 10 cm va trebui să ne resemnăm și să ne bucurăm de ea cam o jumătate de zi. Dacă natura dezlănțuită ne va aduce un strat de zăpadă de peste 30 cm atunci „Energia vântului” se va da bătută iar d. Adinel va trebui să cheme în ajutor toate firmele cu care colaborează ca să poată face, împreună, front comun împotriva dușmanului alb. Ca să contracareze toate aceste situații, „Eolian Energy” s-a dotat cu 20 lopeți, 5 târnăcoape, 5 scule de spart gheața și 50 de mături.

Ele vor fi abil manevrate de cei 12 muncitori (câte 4 pe schimb!) care o să acopere toți cei 32.885 metri liniari de străzi ale Petroșaniului, cele care se dezăpezesc „cu prioritate”. Adică  fix 8.221,25 ml de căciulă sau, ca să fie mai simplu, peste 8 km de alergătură pe bietul „eolian”. O distanță pe care o poate parcurge, într-un meci de fotbal din Liga I, un jucător cu o condiție fizică de invidiat. Om trăi și om vedea. Alte opt persoane vor deservi utilajele Energiei… Ceea ce ne-a imprsionat peste măsură în planul prezentat este mia de metri cubi de nisip, pe care cei din Hațeg zic că o au, deja, în Petroșani. Nisipul va fi deversat (sau, poate, doar  facturat…) pe străzile Petroșaniului. Atunci vom fi cu adevărat un oraș turistic. Plaje ca-n Petroșani nu vei găsi nici în Brazilia, pe Copacabana..

Post Scriptum  Pentru că la Petroșani, USL-ul „n-o murit, numa’ un pic s-o hodinit”, proiectul a trecut cu 16 voturi pentru. Cu toate că „Eolian Energy” are pe stoc 500 tone de sare, consilierii ALDE (ing. Milu Vladilav & prof. Mihai Barbu) s-au opus acestei glume nesărate….

X

Pin It on Pinterest

X
Share This