Strigăt de mamă: „Nu ne marginalizați, prețul poate fi prea mare!”

2 min pentru citire

Este imposibil de descris durerea pe care o simte o mamă când nu poate să facă nimic să-și ajute copilul. Totodată este extrem de iritant gândul că puiul tău este expus la pericol din cauza birocrației , iar tu, părintele, ai mâinile legate în fața unui funcționar care nu vrea să înțeleagă că dreptatea este de partea ta.

O româncă, stabilită de un an în Austria, nu poate să obțină cardul de sănătate , E-card, pentru copiii săi, chiar dacă este angajată atât ea, cât și soțul său. De fiecare dată când merge la ghișeul Casei de Sănătate (Gebietskranenkasse- Graz), angajații instituției îi analizează documentele din dosar, însă invocă fel de fel de motive pentru a nu le procesa în vederea emiterii dovezii de asigurat.

„In primă fază, când am dus actele pentru eliberarea e-card-ului pentru cei doi copii ai mei, cei de la ghișeu mi-au spus că nu îl pot eliberă doar dacă îmi fac dreptul de ședere- Anmeldebescheinigung. Conștientă că probabil nu am dosarul complet, am mers să-mi fac și acest document. În momentul în care am venit înapoi la  Gebietskranenkasse cu actele solicitate, mi s-a invocat un alt motiv pentru a nu-mi elibera documentul: trebuie să renunț la asigurarea din Italia. Cu toate că am explicat funcționarului că de mai bine de un an suntem plecați din Italia și nu mai beneficiem de niciun fel de asigurare, nu am fost crezută și mai mult, funcționarul continuă să mă trimită în peninsulă pentru a solicita acest act pe care cu siguranță nu-l pot primi personal”, ne povestește Maria.

Trist este că, ziele acestea, copilul cel mic al femeii, un băiat de doar 9 ani, jucându-se în recreație, în curtea școlii, a căzut și s-a lovit puternic la cap. Văzând că starea micuțului nu este chiar bună, învățătoarea a chemat ambulanță, iar copilul a fost transportat urgent la spital.

„Am simțit că mor în momentul în care mi s-a spus că nu i se poate face tomografie pentru că nu are asigurare. Nici nu pot să explic durerea pe care am simțit-o gândindu-mă că sănătatea copilului meu depinde de un document. Nu mi s-a părut că este corect ceea ce mi se întâmplă. După ce i-au acordat un prim ajutor, medicii mi-au lăsat puiul acasă, să-l urmăresc eu dacă prezintă simtome care ar trebui să mă îngrijoreze. Acum că totul pare a fi bine, mă întreb ce aș fi făcut dacă lovitura era mai puternică și trebuia să revin la Spital”, mai spune Măria.

Femeia spune că până acum nu a avut niciun fel de probleme cu vreo persoană din Austria, fie ea fizică sau juridică. Din acest motiv, ea încearcă să facă un apel către conducerea țării gazdă, rugând-o să faciliteze cumva modalitatea prin care se obțin actele necesare pentru salvarea unei vieți, în special pentru persoanele care muncesc legal și plătesc taxele la fel că un austriac.

Măcar pentru ei!

sursa foto: www.idiva.com

 

 Rodica MUNTOI

 

X

Pin It on Pinterest

X
Share This