Un monument din Petrila e printre cele mai urâte din lume. Din spate vine tare și Petroșaniul!

3 min pentru citire
  1. 14555938_982108808585245_1259119898_nDupă ce “Monumentul eroilor” din Petrila a făcut furori pe faimosul site intitulat “Bored Panda” la categoria “Cele mai urâte monumente din lume” iată că a venit vremea să facem, și noi, nemuritoare alte două mari realizări ale geniului urbanistic al Văii noastre. Monumentul din Petrila este, de fapt, fostul soclu al statuii ce-l înfățișa pe “Ostașul sovietic eliberator” și care a dispărut, fără urmă, în zilele fierbinți ale Revoluției din decembrie 1989. De atunci, soclul petrilean a stat singur și uitat de lume vreme de mai mulți ani. Până într-o zi când un fost viceprimar al orasului a avut idea de a pune o placă de marmură prin care să comemoreze eroii neamului. În plus, a mai adaugat încă o placă pe care a fost încrustată trista poveste a soldatului petrilean Stârc Ion. Cum orice soclu merită să aibă, în cele din urmă, și o statuie, administrația locală a decis în consecință. Așa că a comandat la Simausrom, o societate de mare succes din Petrila, o flacără veșnică. Toți au fost de acord cu ideea dar nimeni nu avea habar cum ar fi trebuit să arate flacăra cu pricina. Tot d. viceprimar a dat soluția. Niște sârme de inox îmbirligate aveau misiunea să sugereze poporului niște aprige limbi de foc. A ieșit un fel de căcat fără moț și toată lumea a fost fericită. Soclul avea acum “statuia” care  a așteptat-o, fără speranță, atâta amar de ani iar, de atunci încoace, toți politicienii locali au unde să depună coroane de flori chiar în buricul târgului. Când le depuneau la parcul din Lonea nu-i prea vedea nimeni și parcă era o acțiune conspirativă.

 

  1. img_20160927_141647La Petroșani, ca și la Petrila, există un monument dedicat eroilor neamului care, din păcate, e la fel de meschin. Așa-zisul monumentul este, de fapt, un soclu care, odinioară, ținea deasupra un simbol minier ce avea înglobat un ceas, donat urbei de fostul ceasornicar Decebal Mitrache. După moartea neașteptată a ceasornicarului s-a ales praful și pulberea de donația lui. Pe  soclul din fața Casei de cultură (și aflat peste drum de primărie) nimeni n-a mai pus nimic în loc. Dar, ca să nu rămână cu nimic mai prejos decât cei de la Petrila, administrația locală a pus și ea o placă pe care a scris tot “Glorie eroilor neamului”. Și pentru că n-au putut fixa crucea pe soclu, au înfipt-o alături. La o asemenea soluție magnifică nu s-au gândit nici măcar edilii Petrilei. Vă dați seama ce efect minunat ar fi dat sârmele ale îmbârligate de d. viceprimar în iarba verde de lângă soclu?

 

  1. img_20160627_153533Al treilea monument care concurează, pe viață și pe moarte, la titlul de “Cea mai urâtă arătare artistică din Vale” este “Pisoarul pentru pitici” din Dealul Institutului. El este săpat în piatră, are înățimea adecvată pentru pasul piticului și, deocamdată, e o lucrare anonimă. Simbolul Bruxelles-ului e faimosul “Manekem Pis” (omulețul pișăcios) care a salvat orașul de la o distrugere iminentă. Rămas în afara cetății, copilul a urinat pe fitilul aprins de olandezi și explozia nu a mai avut loc. Sculptorul Jerome Duquesnoy a turnat în bronz statuia pe care a dedicat-o copilului și capitalei belgiene.  “Pisoarul pentru pitici” din Dealul Institutului  ar putea fi un concurent serios la titlul de simbol acvatic al Văii Jiului. Ar mai trebui doar să i se mai inventeze și o legendă…

 

Mihai BARBU        

sortează după:   cel mai nou | cel mai vechi | cel mai votat
Robintel
Vizitator

Ultimul monument este chiar interesant.

Valter COJMAN
Vizitator

Ne putem si noi lauda cu ceva din Valea Jiului… Eu as intreba cat a costat „monumentul” de la Petrila…

wpDiscuz
X

Pin It on Pinterest

X
Share This