Când muncim muzica ne distrage atenția sau ne ajută?

Zilele trecute am citit un articol care m-a pus puțin pe gânduri, ținând cont că era despre o activitate pe care eu o fac zilnic. Mai exact, era un fel de studiu în care ni se prezenta faptul că nu e tocmai ok să ascultăm muzică în timp ce muncim fiindcă deși avem impresia (unii) că dăm randament mai mare și că ne relaxeaza, de fapt ne distrage atenția de la muncă și pe termen lung putem avea probleme legate de concentrare.

În prima fază mi s-a părut absurd: cum să am probleme de concentrare dacă pe mine muzica mă face să fiu mai atent și să dau randament mai mare la muncă? Apoi, gândindu-mă puțin, am schimbat instrumentalele relaxante (de rap) pe care le ascultam de obicei cu muzica rap în care că se auzeau și versurile.

Am observat însă că în cazul ăsta creierul meu era distras de versuri, încercând să le înțeleagă, și nu mă mai puteam concentra pe muncă. Am trecut apoi la ceea ce ascultam de obicei și randamentul și atenția au revenit. Ciudat e că în unele zile nici măcar sunetele cu care eram obișnuit nu mă ajutau și simțeam nevoia să am liniște deplină în locul în care muncesc.

Concluzia e că studiul nu e neapărat 100% real dar nici 100% fals, ci totul depinde de mai mulți factori care includ starea fiecărui om, munca pe care o întreprinde, muzica pe care o asculți și gusturile pe care le ai (unora s-ar putea să le placă să asculte muzică în timp ce muncesc, altora nu). Ați prins ideea. Eu deocamdată rămân la ceea ce făceam și până acum: dacă mă ajută, continui. Când simt că nu mai mă ajută, mă opresc. În cazul vostru cum e? Muzica vă ajută să dați randament mai mare la muncă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *