Last Words: un sublim sfârșit de lume

Marele Nick Nolte si tanarul Kalipha Touray traiesc ultimele clipe ale Umanitatii in filmul Last Words. Un film post-apocaliptic in care sfarsitul lumii este descris intr-o maniera intima si bulversanta.

Adaptare a romanului El Gueto Interior apartinand autorului Santiago Amigorena, actiunea filmului Last Words are loc la Paris, in anul 2086. Un colaps are loc. Continentele americane si africane au fost inghitite de apa, de o mare devenita rosie. Kal si sora sa mai mica, probabil una din ultimele femei insarcinate de pe Pamant, parcurg strazile capitalei in cautare de cutii de conserve, singura hrana ramasa disponibila in aceasta epoca post-apocaliptica. Intr-un apartament, Kal da peste o bobina de pelicula provenind de la un cinematograf din Bologna. Dupa ce a invatat sa scrie si sa citeasca de unul singur decide sa studieze mai mult pentru a intelege utilitatea acestui aparat.

Este destul de greu sa privim primele imagini ale filmului. Ne apare o capitala cu strazi goale, in timp ce, in urma cu cativa ani, era una din cele mai aglomerate capitale din lume. In loc sa mizeze pe planuri largi care sa dezvaluie aceasta intindere a vidului, lung-metrajul reuseste sa ramana la inaltimea personajului sau principal. Ororile comise in Paris de catre copii si viziunea unei Europe acoperite cu nisip ne aminteste de un alt film, Germania anno zero, un film italian sau de I am Legend.

Interpretat de Kalipha Touray, un tanar refugiat din Gambia, eroul principal din Last Words evolueaza pe o planeta in care orice notiune de civilizatie a disparut sau aproape a disparut. Abnegatia sa, interogarile numeroase cu privire la opulenta unei lumi pe care nu a cunoscut-o niciodata si dorinta sa de a invata reprezinta principalele motoare ale unei povesti in care eroul principal nu isi pierde speranta in ciuda mediului in care se desfasoara. Fara sa fie constient de acest lucru, Kal este in cautare de o legatura sociala care se va dovedi a fi salvatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *