Mank, lecția magistrală oferită de David Fincher

Mank, filmul lui David Fincher este absolut superb, este scris si pus in scena intr-un mod excelent. Pe imdb are un rating de 7,9. Filmul se anunta deja a fi un mare eveniment cinematografic al anului 2020.

Mank, noul film al lui David Fincher, era extrem de asteptat de un numar mare de persoane. Din 2014, de la Gone Girl, realizatorul s-a ocupat de Mindhunter precum si de productia serialului House of Cards. De mai bine de sase ani, industria a fost bulversata de catre dezvoltarea fulguranta a platformelor de streaming, devenite veritabile studiouri care le lasa unda verde talentelor intalnite. Dupa Roma, The Irishman sau Uncut Gems, este cat se poate de clar ca Netflix isi va incerca norocul la premiile Oscar cu Mank. Si, filmul lui David Fincher beneficiaza de toate ingredientele pentru a se transforma intr-un laureat.

Calatoria in timp propusa de David Fincher este una absolut fantastica. Suntem in anul 1930 si scenaristul Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman) este angajat de catre Orson Welles, la acea vreme, un novice la Hollywood sa scrie scenariul urmatorului sau film. Insa acest contract este un pact cu diavolul pentru Mank, scenarist prolific, al carui talent este admirat insa personalitatea este mai degraba neinteleasa. Nu va fi creditat la generic, un obicei destul de des intalnit in acea perioada, ceea ce initial nu il deranjeaza pe acest geniu cinic si dependent de alcool.

Pe masura ce scrie scenariul care devine Citizen Kane, aceasta munca devine o obsesie, “opera” sa dupa propriile sale marturisiri, pentru care cere, in ciuda contractului, sa fie creditat. Este Mank al lui David Fincher un Dunkerque a lui Nolan sau un The Irishman a lui Martin Scorsese? Fara indoiala, deoarece se transforma intr-un obiectiv personal care necesita o mare libertate, o maturare indelungata si o permisiune a studiourilor de a finanta un film riscant din punct de vedere comercial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *