Suc, apă, alcol, cafea… care sunt cele mai hidratante băuturi?

Stii foarte bine ca se recomanda sa bem ce putin 1, 5 litri de apa pe zi pentru a evita dezhidratarea. Dar oare apa este cu adevarat cea mai buna alegere petntru hidratare? Un studiu scotian a facut o revelatie care te va lasa cu gura cascata.

Dupa o lunga sedinta de sport, dupa ce ai urcat scarile, ai carat cumparaturile sau a doua zi dupa o cina mai bogata in care ai baut si alcool, cu siguranta ca alegi o sticla de apa pentru a te hidrata. Si in mod evident, nu te intrebi daca oare mai exista o alta bautura mai buna pentru a-ti alunga setea.

Intr-adevar, atunci cand ne este foarte sete, ne indreptam instinctiv inspre apa, gandindu-ne ca este cea mai buna bautura pentru a ne hidrata.

Si totusi, nu este chiar asa. Nu iti vine sa crezi, nu-i asa? Chiar daca suntem sfatuiti foarte des sa consumam cat mai multa apa, se pare ca apa nu este chiar cea mai hidratanta bautura.

Nu te ingrijora. Nu esti singurul caruia nu ii vine sa creada asta. Un studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Saint Andrews din Scotia a ajuns la concluzia ca apa, plata sau carbogazoasa, ajunsa pe locul 10, nu este deloc cea mai hidratanta bautura.

Explicatia este una foarte simpla. Ronald Maughan, profesor la Universitatea Saint Andrews din Scotia si autorul studiului a explicat ca rezultatul este datorat felului in care corpul nostru reactioneaza la bauturi si la volumul de bauturi consumat. Cu cat bei mai mult, cu atat bautura ajunge mai repede in stomac si de acolo in vasele de sange. Deci cu siguranta ca apa hidrateaza cel mai repede. Dar, confirm cercetatorilor, bauturile care contin putin zahar, grasimi sau proteine, hidrateaza cel mai bine.

Cu siguranta ca te intrebi atunci ce bautura hidrateaza mai bine decat apa, nu-i asa? Te vom lumina in cele ce urmeaza. Dupa ce au trecut prin lupa 13 bauturi, specialistii au concluzionat ca fericitul castigator este laptele degresat. Cine ar fi crezut, nu-i asa? Chiar nimeni, daca ne intrebati pe noi.

Laptele contine lactoza, proteine, materii grase si proteine, care permit mentinerea apei in corp si care te mentin hidratat pentru o mai lunga perioada de timp.

Iar sucurile carbogazoase si cele de fructe, nu sunt atat de hidratante ca si apa sau laptele deoarece au un nivel ridicat de zahar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?